İnstagram... BU YIL GELECEK 8 BOMBA ÖZELLİK!..

İnstagram... BU YIL GELECEK 8 BOMBA ÖZELLİK!..

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu olmaya adım adım yaklaşan Instagram, son yıllarda aldığı geliştirmelerle yeni bir medya mecrası haline dönüştü

Peki bu yıl boyunca hangi önemli özelliklere sahip olacak, Instagram’a hangi güzel özellikler gelecek. Gelin hep birlikte cevaplayalım.

Bir zamanlar sadece çektiğimiz fotoğrafları sınırlı sayıda filtreden geçirip paylaştığımız Instagram artık Hikayelerin, canlı yayınların ve uzun videoların cirit attığı yeni bir popüler medya mecrası. 2 milyar kullanıcı sayısına büyük bir hızla yaklaşan platform, yakında ağabeyi Facebook’u geride bırakacakmış gibi görünüyor. 

Instagram’ın bu kadar hızlı yükselmesini sağlayan şey ise rakiplerinin özelliklerini büyük bi profesyonellikle egale etmesi. Peki 2019 boyunca Instagram’da hangi yeni özellikleri göreceğiz. Gelin hep birlikte bakalım. 

1. Instagram Hikayeler için yeni kamera modu:

Instagram’ın en popüler özelliklerinden birisi olan Hikayeler, artık daha çok fotoğrafın daha etkileyici şekilde paylaşılabileceği bir alan olacak. 500 milyondan fazla insanın aktif bir şekilde kullandığı bu ekran, Instagram’ın en tepe ismi Adam Mosseri’ye göre önemli geliştirmelere sahne olacak. 

Crate Mode yani Yaratıcı Mod olarak gelecek bu yeni özellikte, Instagram kamerasını açtıktan sonra sağa kaydırma hareketi yaparak yeni bir ekrana ulaşacağız. Bu ekranda ise farklı çekim modları bizi karşılayacak. Nasıl şu an Boomerang, Superzoom ve Rewind gibi modlar varsa Crate Mode için de farklı çekim modları yer alacak. Ayrıca bu moddayken fotoğrafı çekmeden önce sticker, gif, yazı ve daha fazla materyali ekleyebileceğiz. Kısacası paylaşacağımız hikayeyi, paylaşmadan anda üretebileceğiz.

2. Instagram Hikayeler’e “bağış” yapma-toplama çıkartması:

Hikayeler’de zaten konum, anket, etiket, geri sayım, soru sorma ya da yanıtlama gibi pek ok özellik var. Son yıllarda yükselişte olan içerik üreticilerine bağış yapma ya da toplama furyası için de bir etiket daha geliyor. Her içerik üreticisi, muhtemelen belirli bir takipçi sınırını geçtikten sonra “Donate” yani “Bağış” etiketiyle destek talep edebilecek. Kullanıcılar ise bu etikete dokunarak üreticiye bağışta bulunabilecekler. 

Aynı zamanda kullanıcılar, sevdikleri sayfaların ya da kişilerin kampanyaları için bağış toplama çağrılarına da kendi Hikayeler ekranından paylaşabilecekler. Böylece destek kültürünün oluşması sağlanacak.

3. İçerik üreticilerine özel profiller:

Instagram’ın ayakta durmasını sağlayan “influencerlar” için getireceği bir diğer özellik de onlara özel profil. Şu anda pek çok içerik üretici, bu özel profili bekliyor. Sebebi ise gayet açık. Her içerik üreticisi, hedef kitlesine dair daha düzenli ve daha derinlemesine bilgi sahibi olabilecek, daha çok istatistiksel bilgi edinebilecek. 

İçerik üreticisi profillerinin en büyük özelliği kendilerine özel Instagram Creator Studio’ya erişim şansına sahip olmaları. Burada hem üretilen içerikler takip edilebilecek hem de yeni içerikler için stratejiler belirlenebilecek. Ayrıca bu profiller, DM kutularını daha özel bir şekilde organize edip, firma ya da markaların daha rahat iletişim kurması için özelleştirilebilecek.

Instagram içerik üreticisi profilleri, görünüş olarak şimdikilerden ayırt edilemeyecek. Sadece hem PC’den hem de mobilden yardımcı uygulamalarla bu saydığımız özelliklerin kullanılması sağlanacak. 

4. Instagram fenomenlerinden doğrudan ürün satın alma:

Instagram’da hatrı sayılır takipçi kitlesine sahip sayfalar ya da kişilerin profillerinde reklam görmeniz çok doğal. Nitekim bu reklamlarla satın alma kararı verseniz bile ürüne ulaşana kadar kararınızı değiştirebiliyorsunuz. Yeni Instagram özelliklerinden birisi ise, reklamı yapılan ürüne anında erişim yapmanızı kolaylaştıracak. 

Gördüğünüz reklamın sahibi olan fenomenin gönderisine tıklayarak alışveriş yapabileceksiniz. Bir nevi, satış temsilciniz reklamı yapan fenomen insanlar olacaklar. Muhtemelen bu özellik Instagram’da yeni nesil sosyal alışveriş servislerinin açılmasını sağlayabilir. 

5. Kendi Hikaye filtremizi üretebileceğiz:

Instagram’ın Hikayeler için düşündüğü bir diğer güzellik ise kendi filtrelerimizi üretebilecek olmamız. Bu yaz aylarından itibaren kullanıma sunulacak olan özellik sayesinde, renkleri ya da AR maskelerini kendi zevkimize göre özelleştirebileceğiz. Ayrıca AR filtrelerini oluşturmak için kullanılan Facebook Spark AR Studio, Windows ve Mac OS işletim sistemlerine de uyumlu hale getirilecek. Yani bilgisayarlarımızdan da kendimize göre filtreler oluşturup kaydedebilecek ve bunları diğer insanların kullanımına açabileceğiz. 

6. Beğeni sayısını gizleme özelliği gelecek:

Şu sıralar test aşamasında olan beğeni sayısını gizleme özelliği, profil sahibi kişilerin beğenileri gizleyerek gönderileri ön plana çıkartmasını sağlayacak. Normal şartlarda “Onur Asrak ve 36.000 kişi beğendi” şeklinde gözüken beğeni açıklaması “Onur Asrak ve diğerleri tarafından beğenildi” olarak gözükecek. 

Dahası beğeni sayısı gizlenmiş postun altındaki bu açıklamaya tıklayınca açılan “Beğenen kişiler” listesinde de kişi sayısı görmek mümkün olmayacak. Hem Zuckerberg hem de Mosseri’nin açıklamalarına göre bu yeniliğin nedeni, insanlarının beğenme ve beğenilmeye yönelik endişelerini azaltıp, Instagram’ı iletişim kurmak için de kullanmalarını sağlamak. 

7. “Uzakta Modu” ile gizlilik:

Facebook’un Instagram’da da kullanıcı kaybetmemek için alacağı zekice bir önem var. Uzakta Modu, hayatınızın kritik dönemlerinde Instagram kullanmaya ara vermenizi sağlamak için geliyor. İradeli kullanıcıların pek çoğu, kritik dönemlerde platformdan uzaklaşıyorlar ve geri dönmeyi tercih etmiyorlar. Bir nevi hesap dondurmaya benzeyen bu özellik, biraz daha kullanıcı dostu olarak görünüyor. Zira diğer kullanıcılar, Uzakta olarak ayarlanmış bir profilinize gelince, sizin o an için Instagram’da aktif olmadığınızı da görebilecekler. 

8. Siber zorbalığa karşı, zorbalığı yapanları “dürtme” özelliği geliyor:

Siber zorbalık artık gerçek hayattaki zorbalıklar kadar can sıkmaya başladı. Instagram’ın sahip olacai yeni bir çeşit “dürtme” özelliği ise siber zorbalığın önüne geçmeyi amaçlıyor. Bunun için olumsuz bir yorum yapmak üzere olan kullanıcıya, yorumunu göndermeden önce bir uyarı ekranı geliyor. Bu uyarı yorum sahibine tekrar düşünme ve  yorumunu değiştirme fırsatı sunuyor. 

Kötü yorumları ve siber zorbaları uyararak engellemek ne kadar işe yarar bilemiyoruz. Bu özellik tartışılsa da pek çok insanın yazdıklarını ikinci kez düşünmesi, sosyal medyanın daha huzurlu bir ortam sunması açısından önemli bir gelişme. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.