DİKKAT!... İŞTE SİZE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZİ GÖSTEREN 10 BELİRTİ...

DİKKAT!... İŞTE SİZE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZİ GÖSTEREN 10 BELİRTİ...

D vücudumuz için en önemli olmazsa olmaz vitaminlerden biridir. D vitamini özellikle düş ve iskelet sağlığımız için oldukça önemli bir vitamindir.

D vitamini eksikliği günümüzde yeni yeni önemsenmeye başlasa da aslın eksikliği bir çok hastalığa neden olmaktadır. Bu vitamin vücuda en zor alınan vitamindir.

Özellikle D vitamini eksikliğini gösteren 10 belirti var ki bunlara çok dikkat etmeli ve sağlığımız için mutlaka önemsemeliyiz.

D vitamini eksikliği nedir ?

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki D vitamini vücudumuzda doğrudan üretilemiyor. D vitamini almak için mutlaka güneş görmemiz gerekiyor. Eğer soğuk bir iklimde yaşıyorsanız D vitamini eksikliği kendini çok daha hızlı belli etmeye başlıyor.

D vitamini güneş ışınları sayesinde vücudumuza giriyor ve yağ hücrelerinde depolanıyor. Vücudun enerji kaynağından biri olan D vitamini eksik olması ve ya vücudumuzda azalmaya başladığında vücudumuz bir takım tepkiler vermeye başlıyor.

Eklem ağrısı

D vitamini eksikliğini gösteren 10 belirti:

 

1- Kemiklerde ağrı

D vitamini eksikliğinin belki de en çok görünen belirtilerinden biri kemik ağrısıdır. Uzmanlar tarafından yapılan bir açıklamaya göre kemik ve eklem ağrısı çeken bir çok kişi üzerinde yapılan testlerde, bu kişilerin D vitaminin çok düşük olduğu gözlemlenmiştir. D vitamini eksikliği özellikle kalça bölgelerinde ağrılara neden olmaktadır.

2- Solunum problemi

D vitamini eksikliğinin bir diğer belirtisi ise solunum zorluğudur. D vitamini vücudumuzun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda solunum yolununda sorunsuz olarak çalışmasını sağlar.

Bu konuda yapılan bir araştırmada D vitamini eksikliği çeken kişilerin daha çok astım, bronşit gibi hastalıklara yakalandığı görülmüştür. Bu nedenle hayat kaynağımız olan nefes alıp vermenin düzeni ve sağlığı için D vitamini seviyemize çok dikkat etmeliyiz.

 

3- Depresyona girme

D vitamini eksikliği depresyona neden olmaktadır. Özellikle kadınlarda D vitamini eksikliği erkeklere göre iki katı oranında depresyona neden olmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre D vitamini yüksek olan kişiler D vitamini düşük olan kişilere göre çok daha az depresyona girmektedir. Ruh sağlığımızın önemi içinde D vitaminine çok dikkat etmeliyiz.

4- Baş ağrısı

Eğer sizde kronik baş ağrısı var ise büyük ihtimal D vitamininiz eksiktir. D vitamini eksikliğinin kronik baş ağrısına neden olduğu kanıtlanmış bir durumdur.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre kronik baş ağrısı çeken 100 kişiden 70 kişinin D vitamininin eksik olduğu anlaşılmıştır. Eğer kronik bir baş ağrınız var ise, D vitamininizi arttırmayı düşünebilirsiniz.

5- Saç dökülmesi

Sizinde saçlarınız erkenden dökülüyor ise bilin ki D vitamininiz eksiktir. D vitamini eksikliğinin erken yaşta saç dökülmesine neden olmaktadır.

Yorgunluk

6- Yorgunluk

Sizde çok kolay yoruluyorsanız D vitamininiz ek sik olabilir. D vitamini eksikliği yorgunluğa neden olmaktadır. Vücudumuz enerji üretiminde D vitaminini kullandığından, D vitamininiz eksik ise aşırı yorgun hissedersiniz.

7- Tansiyon sorunu

Yüksek tansiyon sorununuz var ise sizinde D vitamininiz eksik olabilir. D vitamini eksikliği yüksek tansiyona neden olmaktadır. Tansiyon rahatsızlığı olan kişiler üzerinde yapılan araştırmaya göre bu şikayetten hastaneye başvuran kişilerin D vitamininin düşük olduğu görülmüştür.

Tansiyon sorununuz var ise mutlaka D vitamini testi yaptırmalısınız.

8- Kas ağrısı

D vitamini sinir sisteminin güçlü olması için çok önemli bir bir vitamindir. D vitamini eksikliğinde aşırı yorgunluk ve kaslarda ağrılar görülmektedir. Kas ağrılarınız var ise sizinde D vitamininiz düşük olabilir. Bu konuda test yaptırmayı ve gerekiyorsa D vitamininizi yükseltecek yöntemler uygulamayı unutmayın.

9- Cildinizde oluşan problemler

Yapılan araştırmalara göre D vitamininin deri hastalığı olan vitiligo ve sedef hastalığına karşı oldukça etkili olduğu görülmüştür. D vitamininin vücudumuzda az olması bu hastalıklara kolaylıkla yakalanmamıza neden olmaktadır.

Bu nedenle bu gibi rahatsızlıklara yakalanmamak için D vitamininizin düşük olmamasına dikkat etmelisiniz.

10- Düzensiz ruh hali

Sizde nedensiz yere çok fazla sinirleniyor ve kendinizi mutsuz hissediyorsanız, D vitamininiz eksik olabilir. Yapılan araştırmalarda ruh hali bozuk olan kişilerde D vitamininin oldukça düşük olduğu görülmüştür.

D vitamini vücudumuzda salgılanan ve mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun salgılanmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle mutlu olmak için D vitamini seviyeniz yüksek olması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.