ULAŞIMDA DEVRİM NİTELİĞİNDE YENİ BİR UYGULAMA!..

ULAŞIMDA DEVRİM NİTELİĞİNDE YENİ BİR UYGULAMA!..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Akıllı Şehirler Projesi kapsamında devrim niteliğinde bir projeyi hayata geçirdi.

Her gün yüzbinlerce vatandaşın kullandığı 7 binin üzerinde minibüs ve taksi dolmuş, 28 bin güvenlik kamerası ile anbean takip edilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile başta terör olayları olmak üzere meydana gelebilecek adli olayların araştırılması, delillere ve faillere ilişkin net bilgilere hızlı ulaşılması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Akıllı Şehirler Projesi kapsamında şehir içi ulaşımına yönelik hazırladığı proje hayata geçirildi.

Bu kapsamda İstanbul’da çalışan 7 binin üzerinde minibüs ve taksi dolmuş gibi toplu ulaşım araçlarının içerisine kayıt yapabilme özelliğine sahip kameralar yerleştirilmeye başlandı.

Ulaşım araçlarında yaşanabilecek olumsuz hadiseleri denetleme yetkisi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki UKOME ve İTK kurullarına verildi.

Güvenlik kamerası görüntüleri polisin işini kolaylaştıracak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı projeyle toplu ulaşım araçlarında yaşanabilecek asayiş olaylarında kamera görüntüleri İstanbul Emniyetiyle paylaşılarak, konunun çözülmesine katkı sağlanacak.

Yeni sistem akıllı ulaşım teknolojileri kent içi teknolojik altyapının yükseltilmesinin yanı sıra şehir içi güvenliğini de artıracak.

Ayrıca yapılan uygulama ile korsan taksi dolmuş ve minibüslerin hat dışı çalışmalarının da önüne geçilecek.

ARAÇLARDA PANİK BUTONU VE TAKİP ÜNİTESİ DE YER ALACAK

Proje kapsamında tüm minibüs ve taksi dolmuşlarının içerisine kör nokta bırakmayacak şekilde kameralar yerleştirilecek.

Bunun yanı sıra araçların içerisine herhangi bir olumsuz duruma karşı tedbir amaçlı takip ünitesi ve panik butonu takılacak. Kurulumlar tamamlandıktan sonra tüm cihazların “Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi”ndeki tek bir sistem tarafından yönetilmesi sağlanacak.

PROJENİN SAĞLAYACAĞI YARARLAR

Sistem kapsamında kurulmakta olan “Toplu Ulaşım Yönetim ve Denetim Merkezi” yazılımı ile toplu ulaşım araçlarına ait görsel raporlama, 7/24 konum ve hız bilgisi, kaza ve acil durum bilgisi ve güzergâh kontrolü yapmak mümkün olacak.

Yolcu ve sürüş güvenliği, can güvenliği, hırsızlık, gasp, kayıp-çalıntı kontrolü ve kural ihlallerinin kontrolünün yanı sıra haksız yapılan şikâyetlerde doğması mümkün mağduriyetler de önlenmiş olacak.

28 bin kamerayla toplu taşıma araçları anbean izlenecek

Şu ana kadar 85’i minibüs, 87’si taksi dolmuş olmak üzere toplam 172 aracın montajı yapıldı.

Geri kalan araçların ise montaj işlemlerinin yapılması için çalışmaların en kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

Sistemin tamamlanması ile birlikte şehir içerisinde çalışmakta olan 6 bin 460 minibüs ve 572 taksi dolmuşta 28 bin 128 kamera ile tüm hareketlilik izlenebilir hale gelecek.

Tüm minibüs ve taksi dolmuş araçlarının dahil olacağı sisteme katılım Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü internet sitesi üzerinden randevu alınması ve aracın kurulum alanına götürülmesi ile tamamlanacak.

Araçların servislerinin aksamaması için kurulumlar gece saat 21.00 ile 07.00 saatleri arasında yapılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.