Rutkay Aziz... ‘DEVRE DIŞI BIRAKMAK…’

Rutkay Aziz... ‘DEVRE DIŞI BIRAKMAK…’

703 sayılı KHK ile Devlet Tiyatroları’yla Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün özel yasalarının lağvedilip, Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasına sanatçıların tepkisi sürüyor.

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün özel yasaları 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile lağvedildi.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan kurumlarda köklü değişiklikler yapıldı. Söz konusu değişikliğin ardından birçok tepki geldi.

Usta tiyatrocular da tepki veren kişiler arasındaydı. Cumhuriyet’in haberine göre, Genco Erkal, iktidarın Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi'ni özelleştirmek istediğini söyledi. Bu kurumların özelleştirilmeleriyle ilgili hazırlanan tasarının seçim öncesi gündeme getirilmediğini, ancak seçimden sonra açığa çıktığını ifade eden Erkal, “Aynı günlerde Orhan Aydın'ın gözaltına alınması, Fazıl Say'ın konserinin iptal edilmesi, yeni düzende, kültür sanat alanında neler yaşayacağımızın ilk göstergeleri oluyor.

Devlet Tiyatroları'nın, Opera ve Balesi'nin lağvediliyor olması ülkemiz sanatına vurulabilecek en öldürücü darbedir bence. Bu cinayeti işleyenler tarihe kara harflerle yazılacaklar.

Tiyatro, serbest piyasa ekonomisinin eline bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir” dedi.

‘DEVRE DIŞI BIRAKMAK…’

Bir diğer usta tiyatrocu Rutkay Aziz de bu değişimin uzun zamandan bu yana planlandığını ifade ederek, şöyle dedi:

“Bundan önce Devlet Tiyatroları'ndan opera ve baleyi devre dışı bırakmak, özerkliğini yok etmek…

Zaten şimdiye kadar bir biçimde Devlet Tiyatroları, opera ve bale de olsun, gelen giden hükumetlerin tiyatrosu gibi görüldü ne yazık ki.

Oysa onların kamuya açık son derece önemli ve tarihsel görevleri var. Muhsin Hoca'nın (Ertuğrul) yaratısıdır bu.

Bu anlamda yaptıkları bu girişimi ben hem Devlet Tiyatroları'na hem de opera ve baleye karşı sanatsal bir darbe olarak nitelendiriyorum.”

ZELİHA BERKSOY

“DT, DOB gibi diğer devlet kurumları içinde tek ve en önemli varoluşu özerkliği olan yetmiş yıllık sanat kurumuna yapılan bu uygulama uygar ülkelerde ve ileri toplumlarda görülmeyen bir uygulamadır.

Toplumumuzun birçok şehrinde halka ucuz biletle kaliteli sanatkültür götüren bu kurumlardır. tiyatro -opera-baleorkestralar... Seksen yılın büyük birikimi!”

MÜJDAT GEZEN

"Cumhuriyet lağvediliyorken, Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nin lağvedilmesi şaşırtıcı değil"

TİLBE SARAN

“Yeni Devlet Tiyatroları’ndan çağdaş, yaratıcı, deneysel oyunlar bekliyoruz...”

YÜCEL ERTEN

"Türkiye’de sanatçılar, yıllardır ödenekli sanat kurumlarının özgürleşmesi, özerkliği, demokratik yerinden yönetim için mücadeleler verdiler.

Gel gör ki şimdi bir KHK ile Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi gibi Cumhuriyet kurumları çökertilmiş oluyor.

Mevcut yapının yerine hangi akillerin nasıl bir keramet koyacakları da meçhul. Artık devletin tiyatrosu değil de, Cumhurbaşkanının tiyatrosu olacak. Oysa uygarlığın şiarı şudur: Bilim ve sanat özgürdür. Nokta.”

NESRİN KAZANKAYA

"Uzun yıllar emek vermiş bir Devlet Tiyatrolu olarak derin üzüntüler içindeyim. Böyle bir kurumu kapatmakla kültür-sanat yaşamımıza büyük bir darbe vurulduğu açıktır ancak tiyatronun yeni yaşam alanları yaratacağı da o denli açık bir gerçektir.

Söyleyecek sözümüzle, özgür arayışlarımızla işimizi yapmaya devam edeceğiz. Öyle ya da böyle!”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.