KADIKÖY’DE HALDUN TANER MÜZE EVİ AÇILDI!

KADIKÖY’DE HALDUN TANER MÜZE EVİ AÇILDI!

Kadıköy Belediyesi, tiyatro ve edebiyat dünyasının büyük ustası Haldun Taner’in 103. Yaş gününde Haldun Taner Müze Evi’nin açılışını yaptı.

Kadıköy Belediyesi sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini yaşatıyor. Uzun yıllar boyunca Kadıköy’de yaşamış, eserlerini Kadıköy’de üreten Haldun Taner’in edebi ve insani kişiliğinin belleklerde diri kalmasını sağlayacak “Haldun Taner Müze Evi” açıldı.

Kadıköy Belediyesi'ne ait Fenerbahçe Mahallesi’nde bulunan ikinci derece tarihi eser olan bina restorasyonu yapılarak Müze Evi haline getirildi.

Usta yazarın 103. yaş günü olan 16 Mart’ta açılışı yapılan Haldun Taner Müze Evi büyük yazarın eşi Demet Taner, yakın dostları Metin Akpınar, Gülriz Sururi, Can Gürzap, Mustafa Pilevneli, Salih Kalyoncu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Kadıköylülerin katılımıyla açıldı.

Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi'nin dans gösterisi ile başlayan açılış CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gönderdiği mesajın okunmasıyla devam etti. Kılıçdaroğlu mesajında“Haldun Taner Türk edebiyatı ve tiyatrosu için yeri doldurulamayacak bir isimdir.

Kabareyi ülkemize getirmiş ve Türk tiyatrosuna kattığı yeniliklerle bir dönemin öncüsü olmuştur. Haldun Taner’i 103. Doğum gününde bir kez daha rahmetle anıyorum. Müze Evi’nin Kadıköy halkına hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Haldun Taner’in eşi Demet Taner, Haldun Taner’in doğum gününde böyle bir projenin hayata geçirilmesinden mutluluk duyduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Aykurt Bey göreve geldikten sonra yaptığı icraatlar içinde ilk iş olarak bu engelleri ortadan kaldırarak burayı Haldun Taner Müzesi olarak hayata geçirdi.

Yıllardır arzu ettiğim bir şey gerçekleşti. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür eder, Haldun Taner Müze Evi’nin Haldun Taner’in anısına olduğu kadar kültür hayatımıza da katkı sağlamasını dilerim.”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu Haldun Taner Müze Evi açılışında şunları söyledi: “Haldun Taner’in Türk tiyatrosuna kattığı büyük emeği, yazarlığı ve eleştirmenliğinin getirdiği bütün bu birikimi geleceğe aktarmak bizim görevimiz.

Haldun Taner Müze Evi’yle bunu yapıyoruz. Burada bir şeyi gördük ki hep beraber bir araya gelip bir şeyler yapmaya çalıştığımız zaman çok küçük şeylerden çok büyük şeyler çıkıyor.

Bu aslında sadece bütün Kadıköy için değil, sadece İstanbul için değil Türkiye için de çok küçük şeylerden hep birlikte büyük aydınlık bir ortam yaratabiliriz, yaratacağız da.

Kadıköy’deki kültür sanat mekanlarımızdan bir tanesini daha açmaktan çok mutluyum. Özellikle Demet hanıma çok teşekkür ediyorum. Çok ciddi bir mücadele verdi çok uğraştı.”

HALDUN TANER MÜZE EVİ

Haldun Taner Müze Evi, Fenerbahçe Mahallesinde yer alıyor. 117 yıllık tarihi binada başta Haldun Taner’in kişisel eşyaları ve eserlerinden örnekler sergileniyor.

Haldun Taner’in kitapları, daktilosu, meşhur şapkası, atkısı gibi eşyaların sergilendiği binada aynı zamanda edebiyat ve tiyatro sanatına dair etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Müze Evi’nde özellikle genç yazarlar için hikâye ve oyun yazarlığı kursları da düzenlenecek.

Haldun Taner Müze Evi’nin bir başka projesi de Haldun Taner Müze Evi Genç Yazarlar Arşiv/Kitaplığı. Müze Evi bünyesinde yeni ve yerli tiyatro oyunlarından oluşturulacak kitaplık kurulacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.